Blågul poesi (Piteå-Tidningen)

Poeterna Ann-Britt Berglund och Annamaya Öhlund i Piteå-Tidningen om ©sverige #poesimotrasism


Piteåtidningen 20141216_sverige_poesimotrasism_bild
HEMMINGSMARK

”Ett ljus av hopp och tolerans för framtidens Sverige”. Så beskriver förlaget Tolvnitton innehållet i sin senaste antologi ­– ett poetiskt manifest mot rasism. Sju norrbottningar och västerbottningar är med i den 186 sidor tjocka boken ”©sverige #poesimotrasism” med dikter från Sveriges största poesisajt.

Dikter som först publicerats på sajten Poeter.se, kombineras i boken med informativa texter från den statliga myndigheten Forum för levande historia.

Med övertygelsen att kulturen behöver värna om demokratin och allas lika värde, särskilt i dessa tider, har förlaget Tolvnitton gett ut antologin för att ”hylla det toleranta och mångfasetterade Sverige” som redaktörerna skriver i förordet.

Ann-Britt Berglund, Hemmingsmark, har med en dikt bland de 159 som valts ut. Den har titeln ”Så omtalade ni är” och handlar om tiggarna som blivit en allt vanligare syn på våra gator, samt om hur givaren reflekterar.

–  Många tyckte det var lite svårt denna gång i och med att vi skulle skriva taggar till dikterna. Sedan var det krav på hur många ord som fick vara med på varje rad, hur lång dikten fick vara och så vidare, säger Ann-Britt Berglund.

Snabbare poesi

Med taggar syftar hon på det innehållsord, hashtag, som används i mobilapplikationen instagram (ett digitalt socialt nätverk med enkel fotodelning).

– Ämnet rasism och främlingsfientlighet är i politik och media rasande aktuellt, medan poesi ofta anses lite

– I ett försök att skapa ett möte mellan poesins subtila bilder och informationsteknikens övertydlighet använder vi formen #instapoesi, förklarar Daniel Lyrstedt, redaktör på Poeter.se i ett pressmeddelande.

långsam och svåråtkomlig.

Han fortsätter:

– Poesi berikad med innehållsord ger dikten en extra tolkningsdimension och samtidigt en tillhörighet i den snabba digitala informationsvärlden. Ännu viktigare är syftet att använda hash-tecknet för att nå utanför den egna sociala sfären och skapa nya möten.

– Det får symbolisera grunden för själva problemlösningen. ”©sverige #poesimotrasism” slutar inte med en diktsamling. Det lever det vidare i ett pågående poesiavtryck i våra sociala flöden så länge som det behövs.

Bland de tre norrbottningar som är representerade i antologin, återfinns även Annamaya Öhlund, Jokkmokk.

– Min text ”Ailatis” handlar om Kvikkjokksvägen och Jokkmokk, 60-talet och nutid, samer och nybyggare bland annat, säger hon.

Hennes och alla andras dikter varvas med sakliga definitioner av det aktuella temat i boken.

Diktad verklighet

Förlaget har med Kulturdepartementets myndighet Forum för levande historia och studieförbunden för att ”uppfylla en viss bildningsvision”, som Johanna Piper, förlagsredaktör på Tolvnitton Förlag, uttrycker det:

–   Antologin är en hyllning till det mångfasetterade Sverige, till framtidstro, men det är också viktigt att bibehålla ett allvar. Ur dikten, bilden, stämningen, väcks läsaren upp av definitionstexterna och inser att detta är dikt och förbannad verklighet. Det skapar en kraftfull dynamik mellan hopp och förtvivlan.

Från norra delen av landet är förutom de norrbottniska poeterna också några från Västerbotten med i antologin. Många, men inte riktigt alla, län och landskap i landet är representerade.

Läs artikeln här–>

Annons

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: