Pressmeddelande: NY BOK POESI 10.0

Pressmeddelande från Tolvnitton Förlag 2013-12-13

Ny bokutgivning – Tolvnitton Förlag

13:e december 2013 släpptes Sveriges största poesisajt Poeter.se sin jubileumssamling för att fira att sidan fyller 10 år. En poesibibel som bjuder på en dikt om dagen i två år utöver intervjuer, artiklar, fotografier och nostalgi.

OMSLAG_DIGITAL_POESI_10_jubileumssamling_poeter

POESI 10.0

10 ÅR MED POETER.SE – JUBILEUMSSAMLING

 »Poesin och poesiengagemanget i Sverige är en levande folkrörelse. Den är hög, den är låg, den är tendentiös, den är banal, den är traditionell och den är nyskapande. Den är allt utom död!«

Poesi i en historieskildring om Sveriges största poesisajt.

Volym: 646 s, 13,5 x 210 mm
ISBN: 978-91-87724-00-8
Boken släpps den 13 december 2013
För mer information: http://www.tolvnitton.se,
För bokning av intervju: press@tolvnitton.se
För beställning av referensexemplar: refx@tolvnitton.se

Tolvnitton Förlag ger ut 10 år av digital poesi på poeter.se
– Poesin är utdöende om man får tro offentligheten. Poesihyllorna blir kortare och kortare men poeterna blir fler och fler. Det har aldrig skrivits och lästs så mycket poesi som nu. Vi ser hur poesin utmanar i form och innehåll, men framförallt i utsträckning, mångfald och engagemang, säger Johanna Piper (VD och redaktör på Tolvnitton Förlag).

Poeter.se, Sveriges idag största poesisajt, startades år 2003 av Johannes Fosseus som ett hobbyprojekt och drivs idag av Daniel Lyrstedt och Fredrik Gustavsson. Tio år senare har en miljon sjuhundra texter publicerats av tusentals poeter med över 100 000 läsningar per dygn. Här är är poesin i själva verket mer levande än någonsin. Detta firas med denna Jubileumsskrift som spänner över fenomenet Poeter.se sedan starten fram till idag.

Daniel Lyrstedt blev medlem redan 2005, strax efter starten, och kan ses som en representant för våra moderna poeter.

Den moderna poesin har sprängt alla former. Idag brister den ut i nätpublicerad poesi, filmpoesi, estradpoesi, slamtävlingar, poesifestivaler och events. Författare och publik smälter samman i ett organiskt levande kulturuttryck, säger Daniel Lyrstedt.

Den digitala poesin på Poeter.se har fler former än de poetiska; med närmare 50 000 registrerade användare är det idag en massiv datatbas i ständig förändring.

Våra övergripande mål, sedan vi tog över 2009, har varit att säkra driften och utvecklingen av sidan. Detta utan att störa det engagemang och den aktivitet som existerar, säger Fredrik Gustavsson, och fortsätter:

Vi har värnat något viktigt, men ovanligt i dagens digitala värld, att en länk till en dikt skapad 2003 fortfarande fungerar idag, tio år senare. För att åstadkomma detta byggdes loket om del för del, samtidigt som poesitåget rusade fram. Den nya tekniska plattformen stod klar i år, 2013.

I förordet, till denna tunga poesisamling om 640 sidor, kan vi läsa att Poeter.se är ingen fluga, inget nytt fenomen, inget enstaka eldsjälsprojekt. Poeter.se och den digitala poesin har kommit för att stanna och detta är vad som firas med denna Jubileumsskrift.

Vi är både glada och stolta att få vara del i denna kulturprocess, sprungen rakt ur den svenska folksjälen, säger Johanna Piper.

Tidigare antologier:

POESI – Sveriges Bästa Digitala Poeter, dikter, Tolvnitton Förlag, 2010
181 Dikter till Tranströmer, Tolvnitton Förlag, 2011
13.0.0.0.0 Världens sista diktsamling, Tolvnitton Förlag, 2012

Kontakt:
För ytterligare information och referensexemplar kontakta Anna Sandström, pressansvarig, press@tolvnitton.se, 0762-43 49 15.

Daniel Lyrstedt, daniel@poeter.se
Fredrik Gustavsson, fredrik@poeter.se
Johanna Piper, johanna@tolvnitton.se

Författarna i boken finns tillgängliga för intervju och uttalanden. Kontakta oss för kontaktuppgifter eller för att hitta en författare i din region.

Digitalt omslag: https://tolvnitton.files.wordpress.com/2013/12/omslag_digital_poesi_10_jubileumssamling_poeter.jpg

Pressmeddelande i PDF-format: https://tolvnitton.files.wordpress.com/2013/12/pressrelease-poesi-10-0.pdf

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s