Pressmeddelande: NY BOK Sjusvansad Katt av Håkan Eklund


Ny bokutgivning – Tolvnitton Förlag

 

1:a juni 2013 släpps Håkan Eklunds absurda, märkliga och underbara poesiresa Sjusvansad Katt. På Baggåfestivalen den 29 Juni och På Café Dammbron den 10 Juli kommer författaren att läsa ur boken.

DIGITALT_OMSLAG_Sjusvansad_Katt

SJUSVANSAD KATT av Håkan Eklund

»Jag läser Håkan Eklund med allra största – nöje. Det är oförutsägbart, vilt fantasirikt, sympatiskt lågmält och opretentiöst, och har dessutom hjärta; han ringar in något som inte är alldeles självklart.«Peter Lucas Erixon, författare

Poesi, prosa och drama i en fantasifull existentiell resa om 23 kapitel.

Volym: 105 s, 13,5 x 210 mm
ISBN: 978-91-978985-7-7
Boken släpps den 1 juni 2013
För mer information: http://www.tolvnitton.se,
För bokning av intervju: press@tolvnitton.se
För beställning av referensexemplar: refx@tolvnitton.se
PRESSMEDDELANDE I PDF
DIGTAL OMSLAGSBILD

Tolvnitton Förlag ger ut Sjusvansad Katt av Håkan Eklund

Det sägs att poesin är utrotningshotad. Att förlagen har gett upp på poesin och att poesihyllorna blir kortare och kortare. Men det har aldrig skrivits och läst så mycket poesi som nu. Vi ser hur poesin utmanar med nya former och oförutsägbart innehåll, säger Johanna Piper (VD och redaktör på Tolvnitton Förlag).

Det okända exponeras, står det på ett ställe i Håkan Eklunds högt absurdistiska text. Det kan man utan tvekan säga om denna märkvärdiga lilla skapelse som får en att tänka på surrealisternas vindgenomdragna andekabinett. Här finns en hyperblandning av sällsynt lekfullhet, gränsöverskridande fantasirikedom och en fascinerande brist på ängslan för litterära-kulturella hierarkier och traditioner. Texten drar läsaren in i medvetandetillstånd där man vistades som barn. Det hallucinatoriska landskapet, där inga riktiga avgränsningar finns mellan yttre och inre, genombryts ibland av plötsliga och i stunder överraskande vackra poetiska utfall. Metaforerna är stundom halsbrytande och bildvärlden förunderlig. När Eklund når topparna står han, med humorn spetsad av ett högst autentiskt existentiellt allvar, sida vid sida med de bästa samtida svenska serietecknarna, skriver Peter Lucas Erixon, och fortsätter:

Man ska förbereda sig på och öppna sig för ett förändrat medvetandetillstånd i denna text som, ibland prövande, kräver sin egen särskilda läsart. Här läcker sannerligen det okända fram.

Författaren Håkan Eklund, född 1973, är make, pappa, fabriksarbetare och en mångfasetterad flerkonstnär från Köping. Rastlösheten är ett påtagligt signum och den sökande har funnit honom inom många skapande områden: måleri, illustration, screentryck, musik och film. Det skrivande ordet har fastnat i två diktsamlingar, en poetisk thriller och en novellsamling. Sjusvansad Katt har även den roten vid den galet språngande poesin. Ett vilt, men på samma gång stillsamt, poetiskt drama med tvära kast mellan naivism och djupaste mörker.

Jag ville skriva om den värld jag lever i. Den värld som jag upplever. En plats där det fantasifulla och vardagliga ständigt byter plats och blandas med varandra. Använda den fantasi som bor mig och ge den helt fritt spelrum. Formen visade sig vara en dialog mellan ett berättarjag och en mystisk katt och snacket dem mellan utvecklades i nästa stund till en existentiell resa, berättar Håkan Eklund.

Sjusvansad Katt är inte bara poesi, inte bara prosa, inte bara drama utan Sjusvansad Katt är precis det rummet mellan det verkliga och fantasins gränsland, där gråten och skrattet existerar ocensurerat: Rummet där vi vet att livet är ett mirakel.


Vi är stolta över att kunna visa hur den svenska poesin ser ut i verkligheten. Hur den utvecklar, engagerar och befinner sig i ständig och viktig crossover med andra konstformer, säger Johanna Piper.

Håkan Eklund kommer att läsa ur sin bok, Sjusvansad Katt, på Baggåfestivalen den 29 Juni och På Café Dammbron den 10 Juli, utöver på poesiscenen vid Medborgarplatsen i Stockholm och ett och annat bibliotek. Håll ögonen öppna – detta vill du inte missa!

Tidigare böcker av Håkan Eklund:

Manifesto Doghead, dikter, King Ink Förlag, 2007
H. K. Kraxmaskin, dikter, King Ink Förlag, 2008
Spöken i 33 A, Deckare/poesi, King Ink Förlag, 2010
Sista hemligheterna i projektet Lajka, Noveller och texter, Vulkan Förlag, 2011


För ytterligare information och referensexemplar kontakta Anna Sandström, pressansvarig, press@tolvnitton.se, 0762-43 49 15.

Kontaktinformation:
Johanna Piper, johanna@tolvnitton.se
Håkan Eklund, håkan.eklund@tolvnitton.se
Peter Lucas Erixon, peterlucaserixon.inc@gmail.com

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s