Pressmeddelande: NY BOK Södermalm Poetry Slam 2013

Pressmeddelande från Tolvnitton Förlag 2013-05-07

Ny bokutgivning – Tolvnitton Förlag

Den tävlande SLAM-poesin debuterar med diktantologin: Södermalm Poetry Slam 2013.

Den 29 april 2013 släppte Tolvnitton Förlag diktantologin Södermalm Poetry Slam 2013 på Stampen i Gamla Stan i Stockholm. Releasen skedde i samband med den stora finalen på Södermalm Poetry Slam inför SLAM-SM 2013. Boken och det vinnande laget åker till SLAM-SM i Malmö den 8 maj 2013 för att tävla.

OMSLAG_SLAM_DIGITAL

SÖDERMALM POETRY SLAM 2013

» När Poetry Slam är bra är det fantastiskt. En folkrörelse, ett exploderande crescendo, en konstform som har förmågan att förändra människor, och ständigt gör det. Poetry Slam förändrar världen och med vilka glasögon vi ser på den.«

(Johan Wretman, Poesiarrangör)

Poesiantologi med poeter från Södermalm Poetry Slams poesiscen.

Volym, 102 s, 13,5 x 210 mm
ISBN: 978-91-9-789852-8-4
Boken släpptes den 29 apri1 2013
Bokomslag: https://tolvnitton.files.wordpress.com/2013/04/omslag_slam_digital.jpg
Pressmeddelande i PDF: http://www.tolvnitton.se/Pressmeddelande_Sodermalm_Poetry_slam_2013.pdf
För mer information: http://www.tolvnitton.se
För bokning av intervju: press@tolvnitton.se
För beställning av referensexemplar: refx@tolvnitton.se

Tolvnitton Förlag ger ut Stockhoms slam- och estradpoeter i poesiantologin Södermalm Poetry Slam 2013.


Det sägs att poesin är utrotningshotad. Att förlagen har gett upp på poesin och att poesihyllorna blir kortare och kortare. Men det har aldrig skrivits, läst och framförts så mycket poesi som nu, säger Johanna Piper (VD och redaktör på Tolvnitton Förlag).

Under en turné i USA 1992 kom stockholmspoeten Erkki Lappalainen i kontakt med poesitävlingen Poetry Slam i Chicago och 1993 vid de öppna nationella mästerskapen i San Francisco bildades International Organization Of Performing Poets (IOPP) där han valdes till ordförande.

När tävlingar arrangeras märks det hur många som egentligen skriver poesi, i det avseendet är poesin mycket folklig, uttalar Erkki Lappalainen.

Diktantologin, Södermalm Poetry Slam 2013, är ett nyskapande bokprojekt; för första gången får vi möta den tävlande slampoesin i tryckt form. I fyra kval och en final tävlar Stockholms slampoeter om en plats i SM-laget 2013. I boken finner vi texterna från det första kvalet, till semifinal och final, där det vinnande laget utses, av i synnerhet deltagande jurygrupper, som även utser en vinnare av hela tävlingen.

Det är inte poängen som är poängen – det är poesin, ropar konferencier Lola Bonk, och nästa poet presenteras.

Kan man tävla i poesi?I scenpoesin värld verkar det faktiskt inte bara möjligt, utan innebär dessutom en fantastisk upplyftande stämning bland tävlande poeter, gästande estradpoeter och publik. Scenpoesin visar sig som nästan motsatsen till den publicerade poesin, då den är snabb, tydlig och endast i stunden och mötet med publiken existerande. Sekunderna efter den tävlande poeten avslutat sin läsning ligger orden dallrande i luften och konferencieren uppmanar jurygrupperna att mäta sin upplevelse i betyg mellan 1.0 och 10.0. Resultaten skriks fram, applåderna dånar och sedan är upplevelsen över.

Poetry Slam är en fantastisk plattform, speciellt för unga poeter som vill ta sin poesi till scenen. Det korta och intensiva formatet gör att man tvingas utveckla scennärvaron i takt med poesin. Det är ganska unikt, att med sin poesi och kropp få publiken att hålla andan och synkronisera sina hjärtslag. Spoken Word är mer än bara poesi, det är luften som alla behöver andas, säger Niklas Mesaros, regerande svensk mästare i Slampoesi, och gästpoet i bokens finalkapitel, och han fortsätter:

Mitt bästa poetry slam-minne, var när mitt namn ropades ut som segrare på Poetry Slam SM i Göteborg 2012. Att vinna sverigemästerskapen för andra gången var en helt magisk känsla och smått overkligt.

Och magiskt var det med tydlighet även för Felicia Högnelid, årets vinnare av Södermalm Poetry Slam-kval 2013. Det vinnande laget består även av poeterna Karin Liv, Ruth Alice, och Per Buténas. Mot Slam-SM 2013 i Malmö åker nu det stolta Södermalmslaget och vi andra kan, utöver att hålla tummarna för den tävlande poesin, i lugn och ro läsa den snabba och flyktiga slampoesin i poesiantologin Södermalm Poetry Slam 2013, trots att tävlingen är över.


Vi är stolta över att kunna visa hur den svenska poesin ser ut i verkligheten. Hur den utvecklar, engagerar och befinner sig i ständig och viktig crossover med andra konstformer, säger Johanna Piper.

Medverkande poeter i diktsamlingen

Anders Pettersson, Anna Bock, Anna Wallde, Dafne Jansson, Daniel Skarehag, Dennis Renfors, Eija Salminen, Erik Wikström, Eva Holmgren, Felicia Högnelid, Henrik Conradi, Henry Bowers (Kung Henry), Hugo ”Tjogi” Scherwin, Johannes Holmgren, Karin Liv, Lea Pålsson, Lely BAAM AkA Maria Garfjell, Livija Ginters , Lola Bonk, Louise Sildemark, Ludwig Landström , Magnus Franzén, Malin Jakobsson, Maria Kedvall, Michael Burlin, Niklas Mesaros, Orlando Bohm (Jimmie Åkesson d.y.), Per Buténas, Ruth Alice, Simone Månstråle Kennerfalk, Teyo Tenio och Ulf Hässelbäck.

Kontakt

Johanna Piper, johanna@tolvnitton.se
Johan Wretman, johan.wretman@tolvnitton.se
Niklas Mesaros: niklas.mesaros@gmail.com

Samtliga deltagare finns tillgängliga för intervju.

För ytterligare information och referensexemplar kontakta Anna Sandström, pressansvarig, press@tolvnitton.se, 0762-43 49 15.
För ytterligare information och biljetter till SM-Slam 2013 i Malmö: http://www.poetryslamsm.se

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s